Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Το Naoussa Divine Wine Destination, είναι μια πρωτοποριακή ομάδα υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νάουσας, η οποία υπόσχεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία οινοτουρισμού. Η Νάουσα αναδεικνύεται ως ένας μοναδικός οινικός προορισμός, όπου ο ταξιδιώτης θα έχει την δυνατότητα ν’ ανακαλύψει τα μυστικά του ξινόμαυρου και τον εντυπωσιακό αμπελώνα της.

Μέσα από την συμμετοχή στα τοπικά οινοποιεία, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί, να καταναλώσει αλλά και να προμηθευτεί φιάλες κρασιού απο το συγκεκριμένο μέρος παραγωγής. Ωστόσο, ο οινοτουρισμός δεν απλά μια οινοποσία, αλλά μια αυθεντική μύηση στην κουλτούρα του κρασιού. Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να μάθει για την ιστορία του οινοποιείου, να δεί απο κοντά τον τρόπο παρασκευής του κρασιού και σε τελικό στάδιο να γευτεί κλασσικές αλλά και premium ετικέτες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομία

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Νάουσα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Iter Vitis που έχει στόχο την προώθηση και διατήρηση της υλικής και άυλης ευρωπαϊκής κληρονομιάς του κρασιού και του αμπελουργικού πολιτισμού μέσω της υλοποίησης και διαχείρισης της διαδρομής “Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne”, που αναγνωρίστηκε ως η 25η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 15 Μαΐου 2009.

Οι στόχοι της Οµοσπονδίας Iter Vitis περιλαµβάνουν την προώθηση της προστασίας και της αναγνώρισης του ευρωπαϊκού αγροτικού τοπίου, την ανάδειξη της σηµασίας της οινοπαραγωγής ως συµβόλου της ευρωπαϊκής ταυτότητας, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της αµπελουργίας και την προώθηση του βιώσιµου τουρισµού και της αγροτικής ανάπτυξης. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της γνώσης μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των πόλεων και των περιφερειών και η διεξαγωγή ερευνών και επικοινωνιακών εκστρατειών. Η Ομοσπονδία επιδιώκει επίσης την προστασία των αμπελώνων και των τοπίων από τις παγκόσμιες επιρροές, ακολουθώντας διεθνείς οργανισμούς και συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες, όπως αυτές που αφορούν τους νέους, την καλλιτεχνική προστασία, τον αειφόρο τουρισμό, τις πολιτιστικές διαδρομές, την επικοινωνία και την εκπαίδευση των επαγγελματιών.

Ο ορισμός του οινοτουρισμού είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει την οινοπαραγωγή με την τοπική κουλτούρα και φύση, ενισχύοντας τους τοπικούς παραγωγούς σε συνεργασία με ντόπιους κατοίκους και ξένους επισκέπτες.

Η σημασία του οινοτουρισμού στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη είναι ανυπολόγιστη. Οι επισκέπτες προσελκύονται από τον πλούτο της οινικής κληρονομιάς μας και τον τοπικό πολιτισμό, ενισχύοντας τον τομέα του τουρισμού και προωθώντας την τοπική οικονομία.

ΕΙΚΟΝΕΣ & ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Scroll to Top